KODITTOMAT

Kodittomat on teatterin ensimmäinen musikaali, joka on Teatteri Sisarelle käsikirjoitettu, sävelletty ja sovitettu teos vuonna 2020. Kodittomat kertoo erään kadun pitkäaikaisasunnottomista, eri-ikäisistä ihmisistä. Tarina nostaa esille kipeälläkin tavalla kodittomuuden haasteita. Kodittomat pitää sisällään myös toivoa, rakkautta ja välittämistä kanssaihmisistä. Musikaali ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin raottamalla verhoa, jonka taakse kaikki eivät pääse oikeassa elämässä näkemään.

Kodittomat oli yksi kuudesta esityksestä, joka valittiin Suomen Harrastajateatterikesä-festivaalille Jyväskylään 2020 36 hakijan joukosta. Harmiksemme tapahtuma peruttiin.  Taavi Hakala perusteli valintaa seuraavasti: ”Musikaali kadun elämästä ja kodittomuudesta ja näiden teemojen ympärille rakennetuista ihmiskohtaloista ja tilanteista. Musikaali on täynnä varjoja ja valon pilkahduksia, upeaa soittoa, laulua ja tanssia. Vaikka teema synkkä, niin esitys on runsas ja kylläinen. Hirmuinen haaste työryhmälle. Lavalla iso joukko, mutta ensamble tiivis ja energian voi tuntea jopa tallenteen kautta. Paikallisvoimin tehty kantaesitys.”

Kodittomat musikaali pääsi mukaan myös 2021 Suomen Harrastajateatterikesä-festivaalille, joka järjestettiin virtuaalitapahtumana. Teatteri Sisar sai kolmannen, 200€ kannustusrahan. Kodittomat oli raadin mukaan ”realistinen kuvaus tästä ajasta. Esitys oli taitavasti roolitettu, aiheeseen oli paneuduttu perusteellisesti ja sitä oli käsitelty monipuolisesti. Teatteria, jolla on merkitystä.” Lisäksi teatterin ohjaaja Sarppa Heiskanen (nykyisin Nevalainen) sai henkilökohtaisen kunniamaininan käsikirjoituksesta: ”Valtavan iso työ tärkeästä aiheesta. Teos käsittelee haavoittuneita ihmisiä arvokkuudella.”