Meidän Jokelan teatterit ja musiikin taitajat
Jokelassa on monta harrastajateatteri -ryhmää ja paljon teatterin harrastajia.
Joka – teatteri on toiminut jo vuodesta 1980 valmistaen alkuun esityksiä sisälle ja sittemmin tullut tutuksi vankkana kesäteatterin toimijana Jokelassa. Kesän 2017 esitys on Akseli ja Elina, Väinö Linnan romaanista Täällä pohjantähden alla, sovittanut Panu Rajala ja ohjannut Eija Vilpas. Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Sumuisen kosteana ja vielä hämäränä syysaamuna Jussi saapui suon laitaan työkaluineen. Tunnin miettiminen vastaa usein viikon työtä ja Jussikin seisoi kosken partaalla pitkän tovin hiljaisena ja mietteliäänä. Hän otti raskaan rautateräisen puulapionsa ja laskeutui kuruun kosken alle. Sitten hän asetti lapion terän maahan, painoi jalkansa kannen päälle ja rytkäytti ruumiin painollaan lapion maahan. Ja to..os…ta se alkaa.
Akseli ja Elina ensi-ilta on 16.7. Klo 16 Jokelan kesäteatteri, Siljalantie 2, 05400 Jokela ja esitystä voi nähdä 13.8 asti. Meidän Jokelan lavalla nähdään katkelmia esityksestä. www.joka.fi tai https://www.facebook.com/jokateatteri/ tai marjaleena.vayrynen@gmail.om
Joka – teatterista ovat lähtöisin myös Teatteri Sisaren perustaneet Kirsi Viitanen ja Sarppa Heiskanen. He ovat pyörittäneet Jokelassa teatteri ja teatterikoulu -toimintaa vuodesta 2003. Toimintaa on 6-vuotiaista aikuisiin asti. Teatterikoulussa harjoitellaan teatteri -tekniikoita ja tehdään pieniä esityksiä. Nuorten sekä aikuisten kanssa valmistetaan pitkiä näytelmiä talvikaudella esitettäväksi. Teatteri Sisar valmistaa esityksiä myös kouluille, päiväkodeille ja muille tahoille ja on ollut vuosia mukana mm. Tuusulan kunnan itsenäisyyspäivän juhlassa kolmasluokkalaisille ja Jokelan Talent -kilpailussa Lampirockissa.
Syksyllä 2017 jatketaan HRP -ryhmän Unelmien Untula -näytelmää (ohjaaja Sarppa Heiskanen) ja nuoret valmistavat 50’s -musikaalin joulukuulle (ohjaaja Henna Hämäläinen). Edellisten välissä ehtii lavalle Teatteri Sisaren ryhmä Humoriski Vaippaakaan en vaihtaisi pois -esityksellään (ohjaaja Jorma Vepsä).
Nämä ryhmät esittävät katkelmia esityksistään Meidän Jokelan lavalla sunnuntaina 27.8. Seuraa teatteri Sisaren toimintaa www.teatterisisar.fi tai https://www.facebook.com/TeatteriSisarRy/
Sunnuntaina lavalle nousevat myös Jokelan kansalaisopiston esiintyjiä. Jokelan kansalaisopistolla on vankka asema taiteen, ilmaisun ja teatterin opetuksessa jokelassa. Kansalaisopiston runoryhmän lausujat Joklaus ja musiikkiteatteriryhmä Onnikka ovat esiintyneet jo moneen otteeseen Jokelassa ja lähialueilla. Musiikkiteatteri Onnikka on vireästi toimiva harrastajateatteriryhmä, joka on toiminut Jokelassa vuodesta 2006 lähtien.
Teatteriryhmään kuuluu aktiivisesti parikymmentä musiikin harrastajaa. Ohjaajana toimii Riitta Wulff-Mäkelä. Teatterin ohjelmisto on koostunut erilaisista musiikkinäytelmistä. Ohjelmistossa on ollut mm. Ruoska ja rakkaus, Koleraparta, Trendielämää, Talkootanssit, Silkkikivi, Kultakuumetta, Riepumatto sekä Paksun Kertun Balladi.
Yhdessä viikonloppuna kaikuu Jokelassa musiikki myös sunnuntaina. Saatat kohdata laulajia kävelyreitilläsi ja voit yhtyä itsekin musiikin ja laulun vietäväksi. Jokelassa asuva sopraano Riitta Muikku – Piirainen tarjoaa Suomi100 -juhlavuoden kunniaksi 100 minuuttia yksinlauluopetusta. Tuo mukanasi laulu ja tule iloiselle laulutunnille! Ennakkoilmoittautuminen sähköpostitse 21.8 mennessä riitta.muikku@respiro.fi tai puhelimitse 040 – 952 5090. Alkuun on yhteinen äänenavaus, jonka jälkeen jokaisen oma lauluhetki. Mukaan mahtuu enintään 6 laulajaa. Riitta laulattaa lisäksi sunnuntai-päivän päätteeksi lavalla kultaisia koululauluja ja tapahtuma päätetään juhlavasti yhteiseen Maamme – lauluun.
Jokelan kansalaisopiston Viihdekuoro Pihlaja ja opiston yksinlaulajat esiintyvät niin ikään lavalla. Ester Matilda kodin pihalla Tuusulan Siskot ja Simot järjestävät tunnin mittaisen musiikkihetken sunnuntaina. Keraan karjalaseuran kuoro esittää 2 x 30 min ohjelmaa klo 13 – 15 välillä.
Kädentaitajat Meidän Jokelassa
Jokelan kädentaitajia on esillä Meidän Jokela tapahtumassa. Jokelan kansalaisopistolla on pitkä perinne kyläläisten harrastustoiminnan ja käden taitojen kehittäjänä. Olemme saaneet mukaan sekä kansalaisopistossa toimivia kädentaitajia että muita alueen taitajia. Mukaan mahtuu vielä, jos et ole huomannut taitojasi mukaan ehdottaa. Laita viestiä teatterisisar@gmail.com.
Suomen 100 vuotista juhlavuotta juhlitaan niin mosaiikkitaiteen kuin valokuvien ja akvarellien näyttelyinä kuin myös monenlaisina kädentyön näytöksinä lammen ympärillä. Jokelalainen mosaiikkitaiteilija Leena Nio on tehnyt kurssilaisten kanssa upeita Suomi – mosaiikkeja kunnioittamaan maamme värikästä historiaa ja nykypäivää. Suomi – kartat ovat esillä Jokela – talolla. Leena tulee myös itse lammen rannalle esittelemään töitään ja mosaiikkitaiteen tekemistä.
Jokelassa toimii keraamikko Hennan ja puuseppä Ilkan yhteinen yritys Ikituuli (www.ikituuli.fi). He tulevat esittelemään toimintaansa ja kättensä taitoja lammen rannalle kävelytien varrelle. Jokela on kasvanut tiilitehtaan ja savimonttujen ympärille. Henna jatkaa kylän historiaa muovaamalla savesta muuta kuin tiiliä,vaikka varmaan nekin häneltä onnistuisivat. Savi on muokannut Jokelaa ja jokelalaisia.
Perinteisinä kädentaitoina tapahtumassa saatat kävelypolun varrella löytää pitsinnyplääjiä tai virsunpunojia. Saatat kuulla seppä Janne Kaukiaisen takomassa ja löytää joutsenia muuallakin kuin vedessä, nimittäin joutsenlyhdyissä. Jokelassa lähes sata vuotta toiminut metallialan yritys Vuorenteko ja Taru Vuori esittelee tekemiään joutsenlyhtyjä.
Polun varrella voit löytää upeita kankaita ja päästä itse asettelemaan kasveja aurinkokeijun työmaalle aurinkovärjäyspisteellä. Saatat päästä tekemään ja kokeilemaan myös monia muita kädentaitoja tai ihailemaan taiteilijoiden kätten töitä entisajoilta ja nykypäivästä.
Nykyajan kädentaitajana saatat päästä itse jättämään hetkelliseti jälkesi Jokelan graffitiseinään teemalla “100 syytä rakastaa Jokelaa”. Käy katsomassa ja tekemässä oma graffitisi sunnuntain 27.8.017 aikana.
Meidän Jokelan sivutapahtumana on Suom – Sinfoniat taidenäyttely Jokelassa 12.8 – 3.9.2017. Taidetapahtumassa on rikas monimuotoisuudessaan, mukana on monen alan taitelijoita: mosaiikin makeaa kepeyttä iloisine väreineen, maalausten mahtia, keramiikan komeutta, patsaiden pontta, korujen kimallusta, lasin loistoa, lankojen kieputusta, puuteosten hassuttelua. Leena Nion Mosaiikkiateljeetalon seinät ovat ylistys taiteelle sisällä ja ulkona ja puutarhassa löytyy satumainen taidepolku. Osoite: Tiensuuntie 112, 05400 Jokela. Näyttely on avoinna joka päivä klo 11-19. Vapaa pääsy. Tiedustelut
Leena Nio, 0453557705, mosaiikki.leena.nio@gmail.com, leenasmosaics.blogspot.fi
LAMPIROCK 26.8.2017
Lampirock järjestetään 18. kertaa talkoovoimin Jokelan koulukeskuksen lammen rannalla. Tapahtuma on koko perheelle suunnattu ilmaistapahtuma.
Lampirock aloitetaan perinteisesti Jokelan MLL:n ja Teatteri Sisaren järjestämällä lasten osiolla. Klo 12 – 14 lavalle nousevat Jokelan Talent – kilpailijat ja lasten musiikkikonsertti Siina ja Taikaradio.
Jokelan Talent kilpailun esikarsinnat pidettiin toukokuun lopulla ja lavalle nousee kymmenen esitystä. Esitykset ovat laulua, tanssia ja saattaa lavalle nousta yksi koirakin. Talent – kilpailu on mahdollisuus päästä esiintymään isolle lavalle oikeilla tekniikoilla.
Siina & Taikaradio on lastenmusiikkia esittävä orkesteri, jossa musisoivat Siina Hirvosen lisäksi kolme ammattimuusikkoa. Siina on tuttu mm. Pikku Kakkosesta. http://www.siinahirvonen.fi/etusivu
Lampirock jatkuu rockaten hieman varttuneemmalle väelle.
Rock-osuus:
14.15 Öttö & Vöpö
15.15 Missing April
16.15 Tuomas ja Lassi Logrén
17.00 Arpia
18.00 Stina Girs
19.00 Samae Koskinen
Kitaraduo Öttö ja Vöpö tarjoavat lastenmusiikin jälkeen kepeän siirtymisen akustisesti tuttuja cover-biisejä esittämällä (https://youtu.be/9m6W4jpiUyo).
Missing April esittää usvaisista kitaroista ja tarttuvista pop-melodioista koostuvaa musiikkia, jota on sopivasti maustettua punk-rockila. (https://www.facebook.com/MissingAP/)
Vuonna 2010 perustettu Arpia tykittää täysilaidallisen suomenkielistä pop-rock -ilotulitusta. Bändin jokelalaisista juurista vastaavat Jari Lappalainen (laulu ja kitara) sekä pitkän linjan basisti Marko Karisto. (http://www.arpia.fi/)
Ammattimaisimman osuuden Lampirockista tarjoilevat Tuomas ja Lassi Logrén esittäen Tuomaksen kappaleita. Jokelasta kotoisin olevat musiikin ammattilaiset ja multi-instrumentalistit ovat soittaneet mm. Värttinässä ja tällä hetkellä Tuomas soittaa Suomen ykköskansanmusiikkiyhtye Friggissä ja Lassi Freija-yhtyeessä.
(https://tuomaslogren.bandcamp.com/releases)
Stina Girs tuo sekä iloista pop-meininkiä että suomalaista melankoliaa sisältävää musiikkia, jossa vahva laulu on etusijalla. (https://www.dexviihde.fi/artisti/stina-girs/)
Illan päättää laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen sooloesiintymisellään. Samae esittää kappaleitaan elävästä elämästä tarttuvin melodioin ja herkän rehellisin sanoituksin. (http://www.samaekoskinen.com/)
Suomi 100 /Yhdessä-viikonloppu
Elä sata vuotta Jokelassa yhtenä viikonloppuna
Suomen 100-vuotisjuhlintaan liittyvänä Yhdessä-viikonloppuna 26.-27.8.2017 Tuusulan Jokelassa eletään sata vuotta kahdessa päivässä, kun paikalliset kädentaitajat, yrittäjät ja yhdistykset järjestävät Meidän Jokela -tapahtuman keskustassa.
Lauantaina Lampirock valtaa koulun lammen rannat, kun Jokelan Talent ja lastenohjelma aloittaa puolilta päivin ja illan pimetessä väki vaihtuu nuoriin ja aikuisiin.
Sunnuntaina aamupäivä aloitetaan yhteisellä jumalanpalveluksella lammen rannalla ja sen jälkeen yleisö pääsee seuraamaan menneiden aikojen elämää näyttelijöiden esittämänä aidoilla tapahtumapaikoilla. Työmiehet palaavat tiilitehtaan pihalle, asemalla voi tavata asemapäällikön työssään ja monet kädentaitajat esittelevät sekä vanhoja että uusia jokelalaisia taitoja. Yhdessä ovat savenvalajat, puusepät, pitsinnyplääjät, virsunpunojat, aurinkovärjääjät, sepät jne. Saatat päiväkävelyllä kohdata myös muita paikallisia historian henkilöitä tai saat ehkä tervehtiä arvokasta Suomenhevosta. Lapsenmielisille on suunnistusrata Notkopuistossa ja varttuneemmalle väelle on ohjelmassa liikuntaa. Omaa ohjelmaa on myös mm. Ester Matilda -kodissa ja partiolaisten kololla tiilitehtaalla.
Viikonlopun aikana juhlistetaan Jokelan joutsenten 10-vuotista eloa kesäisin Jokelassa. Ympäri Jokelaa on avoinna myös monta taidenäyttelyä, mm. 100 kuvaa Jokelasta -valokuvanäyttely, mosaiiikki- ja akvarellitaidetta, vanhusteemaa Untulatauluina ja Tuusulan kunnan Get Local. Jokelan graffitiseinä saa viikonlopun aikana uuden yhdessä toteutettavan teemaan sopivan teoksen.
Lammen lavalla on sunnuntaina tanssia, teatteria ja musiikkia paikallisten toimijoiden esittämänä. Voit yhtyä tanssiin ja lauluun myös lammen polkujen varrella. Asiantuntijat opastavat sekä Jokelan luontoon, menneisyyteen että tulevaisuuteen. Jokelan työväentalolla on näyttely ja muuta oheisohjelmaa. Upea viikonloppu päättyy yhteislauluun lammen rannalla, kun laulamme yhdessä vanhoja koululauluja.
Tapahtuman nettilehti Jokelan Uutiset aloittaa tapahtuman jo ennakkoon esittelemällä tapahtuman järjestäjiä, kurkkimalla kulisseihin ja kertomalla esiintyjistä. Tapahtumalla on myös kaikille avoin facebook-sivu osoitteessahttps://www.facebook.com/Tuusulanjokela/?fref=ts
Tarkempi ohjelma ilmestyy elokuussa.
Lisätietoja antaa tapahtuman tuottaja
Kirsi Viitanen (Teatteri Sisar)
040-5314687
teatteri.sisar@gmail.com